A karácsonyi pulyka élete és a pénzügyi előrejelzések

Van egy könyv, ami nagyon nagy hatást gyakorolt rám.
Nicolas NAssim Taleb írta, és véletlenekről, robusztusságról szól.

Az aktualitása abban rejlik, hogy Karácsony van. Szokás szerint ilyenkor - már nem csak az USA-ban - egy pulyka kerül az ünnepi asztalra, aminek az életciklusán keresztül mutatta meg Taleb, hogy milyenek is a véletlenek.
Íme a pulyka életciklusa:
Képtalálat a következőre: „nassim taleb turkey chart”
(Forrás: Business Insider)

Ezzel a jelenéséggel az életünk során túl sokszor találkozunk. Taleb a tőkepiacok és a saját élete történéseivel vont párhuzamot a fenti ábra kapcsán és ez szorosan kapcsolódik ahhoz is, amit a kockázat méréséről írtam korábban.

Ha megnézzük az ábrát, mit látunk? Az ábra 1001 nap történéseit mutatja a pulyka életében. Kb 998 napig az égvilágon semmi sem történik. Vannak kicsit jobb napjai, kicsit rosszabbak talán, de egy viszonylag jól kiegyensúlyozott prosperitás jellemzi a pulyka életét (legalábbis a súlygyarapodást illetően).

Aztán egyszer csak eljön a karácsony és ennyi.

Gondoljunk bele, hogy mi történik akkor, ha a pulyka következő 998 napjának történéseit az első 998 nap történéseiből akarjuk megjósolni! Teljesen téves következtetést fogunk levonni!
Azt fogjuk gondolni, hogy ha 998 napig ilyen növekedésnek lehettünk tanúi, akkor a következő 998 nap is ilyen lesz.

Röviden és gondolatébresztőnek szánom a következő pár mondatot:
Aki a szórással akar kockázatot elemezni, az mit gondol? A szórásnál a múltbeli adatokat veszik figyelembe és az alapján következtetik ki a jövőbeni kockázatokat.

Akkor van értelme egy befektetési alap kockázatát mérni ilyen formában?

Két bejgli között gondolkodjunk el ezen. Talán segíthet még a gondolkodásban némi tojáslikőr, vagy forralt bor...

Megjegyzések